top of page

blogpost

Lezen met plezier

vanzelfsprekend of een uitdaging?
de week van lezen en schrijven

Ik hoor het piepje van mijn e-mail en kijk even, het is de inleverattentie van de bibliotheek. “Jongens, zijn de boeken al uit? Ze moeten deze week terug naar de bieb!” roep ik. Mijn dochter van 11 jaar reageert enthousiast: “Ik heb drie boeken die terug kunnen, ik ben net begonnen met het vierde boek. Kun je die voor mij verlengen?” "Ja, dat is goed!" Mijn zoon van 8 jaar kijkt op en zegt: “Ik heb ook één boek uit.”


"Wat fijn, welk boek heb je gelezen?" vraag ik. "Huize Herrie," antwoordt hij met een glimlach. “Die andere boeken vond ik echt heel saai.”  "Waarom heb je die gekozen dan?" vraag ik nieuwsgierig. “Ik dacht dat ze leuk zouden zijn, de plaatjes zagen er leuk uit,” zegt hij schouderophalend. "Heb je gekeken waar het boek over gaat?" "Niet echt, ik kijk gewoon naar de plaatjes en dan weet ik of ik het leuk vind." "Lees je weleens op de achterkant van een boek waar het boek over gaat?" vraag ik verder. “Soms, maar meestal niet. Het duurt dan zo lang voordat ik een boek heb gevonden.”


Herken je deze gesprekken ook met je kinderen? Deze kleine gesprekjes laten zien hoe verschillend kinderen kunnen reageren op lezen. Waar het ene kind zichzelf kan verliezen in een boek, heeft het andere kind soms een extra duwtje nodig. En dat is helemaal oké! Als ouder kun je een grote rol spelen in het helpen ontdekken van het plezier in lezen, wat niet alleen hun leesvaardigheid verbetert, maar ook een positieve invloed heeft op andere schoolvakken en hun toekomst.


lezen is de basis van alles
Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Het helpt hen beter te begrijpen wat ze leren in vakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde, en zelfs wiskunde. Daarnaast ontwikkelt je kind door te lezen belangrijke vaardigheden zoals kritisch denken, concentratie, en taalvaardigheid – vaardigheden die cruciaal zijn voor hun verdere schoolcarrière en daarbuiten.

 

Leesmotivatie vergroten

  • Laat ze zelf kiezen: Zoals je ziet, kijkt je kind vaak eerst naar de plaatjes. Dat is een goed begin! Moedig ze aan om ook de achterkant van het boek te lezen, zodat ze beter kunnen inschatten of het verhaal hen aanspreekt.

  • Ontdek verschillende genres: Stimuleer je kind om verschillende soorten boeken te proberen – van stripboeken tot informatieve boeken over hun favoriete onderwerpen

  • Gebruik technologie: Probeer luisterboeken of e-books als alternatief, vooral als je kind moeite heeft met lange stukken tekst.

 

Het is deze week de "Week van Lezen en Schrijven", een perfecte gelegenheid om stil te staan bij het belang van lezen voor kinderen en jongeren. Lezen is namelijk veel meer dan het leren van woorden; het is een vaardigheid die een leven lang meegaat. Een kind dat graag leest, ontwikkelt niet alleen een betere taalvaardigheid, maar bouwt ook aan een sterke basis voor succes op school en daarbuiten.

 

Dit is precies waarom wij bij dubbelop030 elke sessie huiswerkbegeleiding beginnen met een kwartier lezen. Dankzij onze samenwerking met Bibliotheek Utrecht ontvangen wij twee keer per jaar een krat met 40 zorgvuldig geselecteerde boeken waaruit leerlingen kunnen kiezen. Deze boeken worden nu door ons uitgekozen, maar binnenkort door de leerlingen zelf!


In onze speciaal ingerichte leeshoek krijgt lezen bij ons een centrale plaats. Op deze manier hopen wij de leesmotivatie te vergroten en tegelijkertijd bij te dragen aan een betere leesvaardigheid en woordenschat, iets wat niet alleen nu, maar ook in de verdere toekomst van groot belang is.

 

Wat kun je nog meer doen als ouder?

  • Maak lezen een dagelijks ritueel: In ons huis hebben we bijvoorbeeld een vast leesmoment voor het slapengaan, wat niet alleen helpt om de dag af te sluiten maar ook een speciaal moment is om het samen te hebben over een boek.

  • Wees zelf een lezer: Laat zien dat lezen ook voor jou belangrijk is. Misschien merk je dat je kind nieuwsgierig wordt naar wat jij leest, en dat kan leiden tot mooie gesprekken!

  • Beloon je kind: Als een kind echt moeite heeft om te lezen kun je samen leesdoelstellingen bepalen en dit koppelen aan een beloning.  Op deze manier wordt lezen niet alleen een verplichting, maar ook een uitdaging.


Klik hier voor meer informatie over onze huiswerkbegeleiding.





53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page