top of page

blogpost

Kinderboekenweek: Lekker Eigenwijs!

"Lezen"
Een onmisbare bouwsteen voor het tienerbrein

Lekker eigenwijs, dat zijn onze kinderen vaak wel! Zeker wanneer ze naar de middelbare school gaan, voelen ze zich groot en onafhankelijk. Toch hebben ze ons, hun ouders, nog veel harder nodig dan ze denken. Dit besef kwam voor mij extra sterk naar voren na het bijwonen van een lezing van Jelle Jolles, klinisch neuropsycholoog en expert op het gebied van de ontwikkeling van het tienerbrein.


Jolles benadrukt dat het brein van jongeren 'werk in uitvoering' is. Hun hersenen ontwikkelen zich nog volop en hebben voortdurend prikkels van buitenaf nodig om te kunnen leren. Hoe meer ervaringen en herhaling ze opdoen, hoe beter hun brein nieuwe informatie kan verwerken en opslaan.

Voor mij was het een eyeopener: het idee dat je hersenen als jongere als een soort spons werken, die continu gestimuleerd moet worden. En een van de belangrijkste manieren om dat te doen? Lezen! Onze kinderen mogen dan eigenwijs zijn, maar hun brein is nog volop in ontwikkeling en heeft ons nog hard nodig.

Met deze inzichten in mijn achterhoofd, realiseer ik me nog meer hoe belangrijk lezen is voor jongeren. Niet alleen omdat het hen helpt bij school, maar vooral omdat het hun hersenen traint. Juist door verschillende soorten teksten te lezen – van spannende verhalen tot informatieve artikelen – wordt hun taalvaardigheid rijker. En hoe meer ze met taal in aanraking komen, hoe sterker hun vermogen om abstract te denken, verbanden te leggen en kritischer te worden. Het mooie is dat we elk jaar een moment hebben om lezen extra in de schijnwerpers te zetten: de Kinderboekenweek, dit jaar met het thema ‘lekker eigenwijs’. Dit jaarlijkse evenement biedt de perfecte gelegenheid om jongeren te motiveren boeken te ontdekken.


Toch is het niet altijd gemakkelijk om jongeren aan het lezen te krijgen. Ze zijn vaak druk met sociale media, gamen, of gewoon 'chillen'. En zoals ik al zei, voelen ze zich groot en zelfstandig. Ze denken alles al te weten. Maar dat is precies waar wij, als ouders, een belangrijke rol spelen. Wij zijn de motor die hen aanzet om te blijven lezen, om nieuwsgierig te zijn en om te ontdekken wat er allemaal te leren valt. Want ondanks dat ze vaak hun eigen plan trekken, hebben ze onze sturing, inspiratie en steun nog steeds keihard nodig.


Bij dubbelop030 zien we het verschil dat

leesvaardigheid kan maken bij leerlingen, niet alleen in hun schoolprestaties, maar ook in hun zelfvertrouwen. Daarom bieden we een fijne, rustige leesplek aan, met een breed scala aan boeken. We nemen de tijd om moeilijke woorden te bespreken en moedigen leerlingen aan om te blijven lezen, zelfs als het soms lastig is.


Meer lezen geldt natuurlijk niet alleen voor jongeren, maar ook voor ons als volwassenen. Goed voorbeeld doet volgen, dus wees deze week ook eigenwijs en sla dat boek zelf ook weer eens open, dan doen wij dat ook!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page