top of page

blogpost

Een nieuwe fase

Op naar de middelbare school
5 tips om hier als ouder mee om te gaan

De overgang naar de middelbare school markeert een spannende nieuwe fase voor zowel je kind als voor jou als ouder. Als moeder van een kind dat net is gestart in de brugklas, maak ik al deze veranderingen van dichtbij mee. Ik zie hoe mijn kind zich aanpast aan een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden maakt, nieuwe vakken ontdekt en met meer verantwoordelijkheden omgaat.


Naast mijn ervaring als ouder, werk ik ook als docent en begrijp ik wat deze fase betekent voor zowel kinderen als ouders. In deze blog deel ik mijn ervaringen en geef ik praktische tips over hoe je je als ouder kunt voorbereiden om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen.


Een nieuw begin

Op de middelbare school staat je kind voor de uitdaging om een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Het afscheid nemen van vertrouwde gezichten kan moeilijk zijn, maar het ontmoeten van nieuwe klasgenoten biedt ook kansen voor persoonlijke groei.



 
Oudertip #1
Moedig je kind aan om open te staan voor nieuwe contacten en stimuleer gesprekken over hoe ze met verschillende mensen kunnen omgaan. Deel je eigen ervaringen en benadruk dat het normaal is om je soms onzeker te voelen.
 

Meer verantwoordelijkheden

Op de middelbare school krijgt je kind te maken met een groter gevoel van verantwoordelijkheid. Ze moeten leren omgaan met een rooster vol vakken, huiswerk, deadlines, en soms buitenschoolse activiteiten.


 
Oudertip #2
Help bij het plannen en het stellen van prioriteiten. Bespreek hoe je kind zijn leerproces in eigen handen neemt, zonder dat je als ouder de verantwoordelijkheid hiervan overneemt.
 

Nieuwe vakken

Het niveau en de hoeveelheid van het schoolwerk nemen toe. Je kind krijgt te maken met nieuwe vakken en verschillende docenten. Soms merkt je kind dat zijn/haar sterke punten anders liggen.


 
Oudertip #3
Help je kind bij het ontdekken van sterke en zwakke punten. Moedig een open houding aan tegenover uitdagingen en zoek samen naar oplossingen als het even tegenzit. Ondersteun je kind bij lastige vakken.
 

Leren loslaten

Met de overgang naar de middelbare school komt vaak meer vrijheid. Je kind moet leren omgaan met deze vrijheid, van alleen naar school fietsen tot het zelf plannen en maken van het schoolwerk.


 
Oudertip #4
Creëer een veilige omgeving waarin je kind mag ontdekken en leren van fouten. Blijf betrokken door interesse te tonen in de dagelijkse ervaringen van je kind en bied begeleiding wanneer dat nodig is.

Emotionele ontwikkeling

De overgang naar de middelbare school kan emotioneel uitdagend zijn. Je kind ervaart nieuwe sociale druk, moet omgaan met veranderingen en vindt soms niet meteen zijn/haar plek.


 
Oudertip #5
Blijf in gesprek met je kind. Vraag hoe de dag is geweest, luister naar de zorgen en geef de ruimte om gevoelens te uiten zonder oordeel. Herinner je kind eraan dat het normaal is om zich soms overweldigd te voelen en dat het oké is om hulp te vragen.
 

Kortom, de overgang naar de middelbare school is een grote stap, maar ook een prachtige kans voor ontwikkeling en zelfontdekking. Door als ouder een ondersteunende rol te spelen, open communicatie te behouden en je kind aan te moedigen om nieuwe ervaringen met een positieve houding te benaderen, kunnen jullie samen deze fase vol vertrouwen tegemoet treden. Zoals mijn eigen kind al zei na de eerste dag: '"Goh, waar heb ik mij toch zorgen om zitten maken..."


Deel vooral hoe de eerste dagen van jou en je kind zijn geweest. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page